IT - eetikakoodeks

 Nagu ka pannakse kirja firma reelid või turvalisusega seotus käitumise mudelit, paljudes suur firmades pannakse kirja ka eetika reeglid. Neid reegle nimetatakse ka eetikakoodeksiks. Koodeks on mugav, kuna inimene, kes tahab tööle astuda, võib juba eelnevalt tutvuda sellega ning otsustada enda jaoks, kas antud firma sobib talle või mitte.

Näitena võiks välja tuua sellised suured korporatsioonid nagu Google, IBM, Master Card. Mulle kõige lähedane on Master Card`i koodeks. Selle suuremateks pealkirjadeks on "Me hindame koodeksi ja teine teist", "Me tegutseme eetiliselt" ja "Me kaitseme enda informatsiooni ja aktiive". Teisest pealkirjast pärinevad reeglid, mis toetuvad põhimõtteliselt inimese mõistusele ja adekvaatsusele, need kaks komponendi on väga olulised mitte ainult tööl, vaid ka teistes eluvaldkondades. Reeglitee näideks toon välja "Jagame ja võtame vastu preemiaid ning julgustusi mõistusega", "Pidame täpset finantsaruandlust", "Meie jaoks Karruptsioonimeetmed on  vastuvõetamatud".

Arvan, et iga töötaja peaks selline olla ja järgida koodeksid. Mõne jaoks on seel ülilihtne ja loogiline, aga teise jaoks peks neid reegleid silmas pidama. Mina oleksin astunud tööle Master Card ettevõtese, mulle meeldib nende eetikakoodeks.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Arvustus Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO kohta

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 visioonipunktid

Rühmatöö arvustus